Browary Warszawskie

2021-09-27 15:13 Opinie: Jerzy S. Majewski, Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak, zdjęcia: Juliusz Sokołowski
Browary Warszawskie 1
Autor: Jędrzej Sokołowski 1 | Widok z lotu ptaka od strony ul. Grzybowskiej. Zabudowie towarzyszy zieleń zaprojektowana na poziomie terenu, na tarasach i stropodachach

W miejscu dawnych browarów projektantom z pracowni JEMS Architekci udało się stworzyć kawałek autentycznego miasta. Jest ono przyjazne dla pieszych, a także wielkomiejskie. Współczesne, ale niepozbawione historii – o nowej realizacji Jemsów piszą Jerzy S. Majewski, Pior Lewicki i Kazimierz Łatak [W WYDANIU CYFROWYM DODATKOWE ZDJĘCIA].

Historia browaru: Tomasz Żylski

Od lat 20. XX wieku browar Haberbusch i Schiele był jednym z największych w kraju, pod względem ilości produkcji ustępując jedynie zakładowi tyskiemu i okocimskiemu.

Historia browaru w obrębie ul. Grzybowskiej, Wroniej, Chłodnej i Krochmalnej na warszawskiej Woli sięga 1846 roku, kiedy to Błażej Haberbusch, Konstanty Schiele i Henryk Klawe założyli zakład piwowarski, który z czasem stał się jednym z największych w kraju, ustępując tylko Tychom i Okocimowi. Na ogromnym terytorium przy ul. Krochmalnej nr 59 wznoszą się zabudowania warszawskiego browaru Haberbush i Schiele. Z jednego podwórza przechodzi się w drugie, trzecie i czwarte, a wszystko otoczone wysokim murem gmachów fabrycznych, stanowiących razem zamknięty całokształt już nie tylko fabrykacji, ale i ekspedycji wyprodukowanego napoju – pisał w 1901 roku tygodnik „Świat”. Jak podaje Jolanta Niklewska, historyczka z Muzeum Warszawy w „Zeszytach wolskich” (nr 2/2000), w dwudziestoleciu międzywojennym w samej tylko stolicy spółka posiadała zabudowania o powierzchni 83 tys. m². Na terenie browaru działały tryjery do sortowania jęczmienia, cztery mechaniczne słodownie, osiem żelbetowych silosów, z których każdy mieścił 40 wagonów zboża, dwie warzelnie wytwarzające ok. 2 tys. hektolitrów brzeczki na dobę i mechaniczna butelkownia o wydajności 6 tys. butelek na godzinę. Zakład miał własne warsztaty naprawcze, wytwórnię beczek i skrzynek do piwa, a także kuźnię, ochronkę dla dzieci pracowników i specjalną salę ekspozycyjną przygotowaną na potrzeby zorganizowanych wycieczek, w której prezentowano m.in. kolekcję zabytkowych kufli. Oprócz piwa w browarach produkowano m.in. likiery i wódki, lemoniady z tłoczonych na miejscu owoców, wodę gazowaną, kwas chlebowy i kawę zbożową. Podczas II wojny światowej zakład nie zaprzestał działalności. W sierpniu 1944 roku, po zajęciu zabudowań przez oddziały powstańcze, magazyny browaru stały się głównym źródeł żywności dla mieszkańców całego śródmieścia. Ze zgromadzonego tu zboża gotowano słynną zupę pluj, która swoją nazwę zawdzięcza temu, że plewy ziaren trzeba było wypluwać podczas jedzenia.

Spis treści Architektura 10/2021
przegląd

Relacjonujemy najciekawsze wydarzenia ostatnich miesięcy: tym razem m.in. relacja z konferencji ACPS 2021, projekt Future Builders i rozstrzygnięcie tegorocznej edycji konkursu Design that Educates Awards. Ponadto publikujemy felietony założycielek inicjatywy Bal architektek oraz podsumowanie kolejnych odcinków Miastoranka.

Przegląd najciekawszych projektów i opracowań konkursowych, w tym miesiącu Kuryłowicz & Associates, Pas Projekt i HRA Architekci.

Recenzujemy najciekawsze nowe książki poświęcone architekturze. W tym miesiącu Piotr Lewicki oraz Kazimierz Łatak oceniają publikację „Mapping Urban Spaces. Designing the European City”, a Grzegorz Stiasny pierwszy numer nowego magazynu o architekturze „Architecture Snob” [W WYDANIU CYFROWYM DO POBRANIA WYWIAD Z MARTHĄ THORNE Z „ARCHITECTURE SNOB” 1/2021].

realizacje

W miejscu dawnych browarów projektantom z pracowni JEMS Architekci udało się stworzyć kawałek autentycznego miasta. Jest ono przyjazne dla pieszych, a także wielkomiejskie. Współczesne, ale niepozbawione historii – o nowej realizacji Jemsów piszą Jerzy S. Majewski, Pior Lewicki i Kazimierz Łatak [W WYDANIU CYFROWYM DODATKOWE ZDJĘCIA].

Luksusowy hotel trafnie wpisuje się w otoczenie, respektując jego lokalność i oferując nowe wartości ze szczyptą kosmopolityzmu – o nowej realizacji pracowni medusagroup pisze Krzysztof Mycielski [W WYDANIU CYFROWYM DODATKOWE ZDJĘCIA].

Kamienica wielopokoleniowa przy Stalowej 29 w Warszawie w większym zakresie stanowi projekt interesujący społecznie niż architektonicznie – o realizacji pracowni Sawa-tech Projektowanie i Wykonawstwo pisze Jerzy Majewski.

technika

Pawilon to pierwszy budynek o konstrukcji nośnej wykonanej w całości z włókna lnianego, materiału w pełni odnawialnego i biodegradowalnego – o realizacji livMatS we Fryburgu pisze Wiktor Kowalski [W WYDANIU CYFROWYM DODATKOWE ZDJĘCIA ORAZ FILM Z BUDOWY].

teoria i praktyka

Czym jest architektura? Jaką rolę powinna pełnić? Publikujemy esej dr inż. arch. Kseni Piątkowskiej, adiunkta w Katedrze Architektury Mieszkaniowej i Użyteczności Publicznej na Wydziale Architektury Politechniki Gdańskiej.

konteksty

Za sprawą pandemii na mapie turystycznych atrakcji Polski miały szansę zaistnieć zupełnie nowe miejsca, oddalone od obleganych kurortów i głównych miejscowości wypoczynkowych. Zarysowały się też nowe trendy i zjawiska, jak glamping czy workation. Czy zmiany te zostaną z nami na dłużej? I czy pod wpływem kryzysu wywołanego SARS-CoV-2 turystyka ma szansę stać się bardziej zrównoważona? Na te m.in. pytania odpowiada Tomasz Żylski.

Pojawiające się od blisko 100 lat plany zagospodarowania warszawskiego placu Piłsudskiego (kiedyś zwanego też Saskim i Zwycięstwa) oraz nadania mu właściwej oprawy architektonicznej rozpalają emocje kolejnych pokoleń Polaków. W związku z ogłoszonym w lipcu rządowym planem odbudowy pałacu Saskiego przypominamy prawie stuletnią historię planowania tego ważnego miejsca (w tym artykuł Grażyny Jonkatys-Luby z „Architektury” nr 4/5/1966, który przeczytać można w wydaniu cyfrowym „A-m” 10/2021).

praktyka

Decyzja o wykorzystaniu białego betonu architektonicznego na elewacjach spowodowała, że wszystkie poszczególne etapy związane z technologią i realizacją obiektu wymagały innego podejścia niż na typowej budowie - o wyzwaniach związanych z realizacją Muzeum Sztuki Nowoczesnej piszą Mikołaj Mundzik i Krzysztof Kuniczuk [W WYDANIU CYFROWYM DODATKOWE ZDJĘCIA].

Nowe produkty i specjalistyczne technologie dla architektów

Nowości z Salone del Mobile w Mediolanie. Meble do eleganckiego salonu

kolumny studenckie

Studia architektoniczne oferuje ponad 20 uczelni w kraju. Przez najbliższy rok będziemy prezentować poszczególne wydziały w nowym cyklu: Wydziały Architektury w Polsce. W tym miesiącu Wydział Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej.

Znaczące miejsce w procesie kształcenia na kierunku architektura na Wydziale Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej zajmują aspekty budowlane – o tym, dlaczego warto studiować architekturę na Politechnice Lubelskiej pisze Kamil Świstoń.

Prezentujemy relację z zajęć dla studentów 10. semestru letniego 2020/21, prowadzonych na WAPW we współpracy z Ekologicznym Uniwersytetem Ludowym w Grzybowie. Zajęcia podsumowują prowadzący zajęcia: Konrad Grabowiecki oraz Maciej Kauffman.

zawód architekt

Życie pokazało, że określone przez architekta ramy i założone ograniczenia można z powodzeniem przekraczać. O realizacji Browarów Warszawskich, a także wyzwaniach projektowych wynikających z m.in. kryzysu klimatycznego i pandemii z Markiem Moskalem rozmawia Maja Mozga-Górecka.

z archiwum architektury

W cyklu „Z archiwum” przypominamy artykuł Grażyny Jonkatys-Luby, zamieszczony w „Architekturze” nr 4/5/1966 wraz z propozycją dyskusyjną Andrzeja Fajansa, architekta i urbanisty, prezesa Oddziału Warszawskiego SARP w latach 90., założyciela biura FS&P Arcus. O komentarz do tej archiwalnej, dotyczącej wciąż aktualnych zagadnień publikacji poprosiliśmy architekta Mariusza Ścisło, prezesa SARP-u w latach 2012-2019, współzałożyciela oraz prezesa FS&P Arcus [TYLKO W WYDANIU CYFROWYM].

Szukasz innych wydań ?

Sprawdź archiwum