Muzeum Woli / Warszawa

2020-04-23 14:29 Tekst: Adam Orlewicz, zdjęcia: Marcin Czechowicz
Modernizacja Muzeum Woli 2
Autor: Marcin Czechowicz 2 | Rzeźbiarska instalacja przed wejściem głównym do Muzeum Woli odzyskała pierwotną kolorystykę

Muzeum Woli nabrało uniwersalnego charakteru. Prosta i neutralna aranżacja stanowią punkt wyjścia dla planowanej działalności instytucji – pisze Adam Orlewicz.

Muzeum Woli doczekało się modernizacji. Trwała pięć lat, a efekt jest składową działań kilku pracowni projektowych i zmieniających się w międzyczasie kuratorów. Aranżacja wnętrz została ukończona pod nadzorem pracowni ARE Stiasny/Wacławek. Zgodnie z założeniami projektowymi miały one uzyskać współczesny wyraz, kontrastujący z kształtem budynku i jego elewacją, odrestaurowaną według projektu Tadeusza Żery. Projektanci nie narzucili placówce jednoznacznego charakteru. Określą go raczej przyszłe działania.

W programie funkcjonalnym obiektu założono niewielką przestrzeń Gabinetu Stałego – miejsca opowiadania o historii dzielnicy. Dwie największe, wygospodarowane z dawnych wnętrz przestrzenie o powierzchni 150 m2 każda, przeznaczono na wystawy i wydarzenia czasowe. W podziemiach przewidziano także miejsce dla kawiarni z nowym niezależnym wyjściem.

NOWY NUMER

[architektura-issue-generator] - Zajawka kup dostęp - górna

Kup dostęp
Architekura - zajawka 05/2020

Szukasz innych wydań ?

Sprawdź archiwum