Restauracja Under w Norwegii

2019-05-27 12:39 Tekst: Radosław Stach Opracowanie: Anna Żmijewska
Restauracja Under_Snohetta_01
Autor: fot. Ivar Kvaal Wejście do obiektu zlokalizowane jest od strony nabrzeża – sala restauracyjna znajduje się w części zanurzonej w morzu

Najciekawsze zagadnienie techniczne : Zanurzona w morzu monolityczna, 34-metrowa, betonowa konstrukcja z charakterystycznym, panoramicznym oknem z akrylu o szerokości 10,8 metra doświetlającym wnętrze restauracji. O technicznych aspektach najnowszej realizacji biura Snøhetta pisze Radosław Stach.

Under to pierwsza podwodna restauracja w Europie zlokalizowana w pobliżu miasta Lindesnes, w najdalej wysuniętej na południe części Norwegii. Określenie „pod” jest tutaj traktowane dosłownie, ponieważ fragment budynku zaprojektowano pod poziomem morza.

Szukasz innych wydań ?

Sprawdź archiwum