Kawiarnia Sausalito / Hongkong

2021-01-20 15:38 Tekst: Emily Verla Bovino, zdjęcia: Natasza Minasiewicz
Kawiarnia
Autor: Natasza Minasiewicz 1 | Fasada kawiarni wykończona metodą „pebble wash" z literą S sugerującą połączenie miedzy dzielnicą Sham Shui Po oraz Sausalito - nazwą kawiarni oraz miasteczka, z którego pochodzi właściciel

Projekt Nataszy Minasiewicz w jednej z najgęściej zabudowanych dzielnic Hongkongu powstał z inspiracji teorią formy otwartej Oskara Hansena – pisze dla „Architektury-murator” Emily Verla Bovino.

Gdy popularny magazyn „TimeOut” ogłosił Sham Shui Po – jedną z najgęściej zabudowanych dzielnic Hongkongu – trzecią w kolejności „najbardziej cool dzielnicą” na świecie, wiele osób przewróciło oczyma. To, że ta robotnicza dzielnica potrzebuje „młodych kreatywnych”, brzmiało w najlepszym przypadku humorystycznie, w najgorszym protekcjonalnie. Deweloperzy niedawno zaczęli sprzedaż mieszkań w nowo wzniesionych zespołach mieszkaniowych mających uzdrowić rynek nieruchomości w Hongkongu. Jednak to, co istotne dla Sham Shui Po, to nie „nowa energia”, ale mniej pretensjonalnych projektów, właśnie takich jak nowo przeprojektowana kawiarnia Sausalito istniejąca przy ulicy Tai Nan od 2014 roku. Pomysł zaaranżowania jej na nowo pojawił się u właściciela Michaela Tama, gdy w 2020 roku Savannah College of Art and Design – amerykańska szkoła dizajnu, w której prowadzona była filia kawiarni – ogłosił, że zamyka kampus w Sham Shui Po. Wówczas Michael Tam zwrócił się do Nataszy Minasiewicz, profesorki SCAD, która skończyła Architekturę i Urbanistykę na Politechnice Wrocławskiej i zaraz po studiach wyjechała do Azji, by pomogła mu, przy niewielkich nakładach finansowych, przeprojektować lokal przy ulicy Tai Nan.

Szukasz innych wydań ?

Sprawdź archiwum