Dworzec lokalny w Rzeszowie

2019-04-23 11:55 Tekst: Tomasz Michalak Zdjęcia: Maciej Jeżyk
Dworzec lokalny w Rzeszowie 06
Autor: Maciej Jeżyk Większość ścian pawilonu obsługi pasażerów pokryta jest panelami fotowoltaicznymi

Rozbudowana i konsekwentna instalacja fotowoltaiczna nie jest tylko dodatkiem, mającym zapewnić niezbędne punkty we wnioskach o dofinansowanie, ale sposobem na stworzenie przemyślanych form architektonicznych – pisze Tomasz Michalak.

Przed remontem dworzec autobusowy w Rzeszowie chował się pod wiaduktem Śląskim. Typowe wiaty zlokalizowane były między filarami, a parterowy budynek obsługi pasażerów odbiegał od wszelkich standardów, których oczekiwać można od dynamicznie rozwijającego się wojewódzkiego miasta. W efekcie przebudowy powstał piętrowy pawilon i dwie wiaty peronowe, a na placu manewrowym, który dostosowano do zmienionego systemu organizacji ruchu, wymieniono nawierzchnię. Nowy zespół obiektów wraz z przebiegającym nad dworcem wiaduktem tworzy spójną kompozycję rozłożoną po dwóch stronach żelbetowej estakady.

NOWY NUMER

[architektura-issue-generator] - Zajawka kup dostęp - górna

Kup dostęp
Architekura - zajawka 05/2020

Szukasz innych wydań ?

Sprawdź archiwum